Ali pes sme uživati praznične dobrote?

Praznični čas je tudi čas kulinaričnih mojstrovin in poslastic za brbončice. Vprašanje pa je, ali smejo tudi vaši kosmatinci uživati v istih prazničnih dobrotah kot vi.


Preslana, prezačinjena in premastna hrana

Prazniki so čas, poln dobrot, in prvi nasvet, ki vam ga lahko podamo, je, da se zavedate, da je naša hrana za kužka veliko preveč slana in prezačinjena. Čeprav določen tip hrane ni škodljiv za vašega kužka, vseeno preverite, ali je hrana preslana, prezačinjena in tudi premastna. V tem primeru toplo odsvetujemo hranjenje s takšno hrano. Če svojemu kosmatincu ne želite odreči vseh prazničnih dobrot, pa bodite izjemno pozorni, katero in koliko hrane mu dajete.
 

Prepovedana živila

Določeni tipi hrane in sestavine so za kužka definitivno strupeni in izredno škodujejo njegovemu zdravju, veliko pa jih je seveda nepogrešljivih za vas. V ta namen smo sestavili seznam živil, ki so za vašega kužka strupeni.

Seznam živil, ki so za vašega kužka strupene:
•    alkohol (ne pozabite vsebnosti alkohola tudi v nekaterih jedeh),
•    rozine,
•    čokolada,
•    vse vrste surovega testa,
•    kosti,
•    česen,
•    čebula,
•    vse sladke jedi,
•    sladkarije.

Če povzamemo, vaš dragi kosmatinec ne sme dobiti nobenih sladkih božičnih jedi, kar vključuje potice, pudinge, piškote in vse ostale sladke pregrehe. Prav tako, kot je že zgoraj zapisano, ni priporočljiva preveč začinjena in soljena hrana. Prepovedano je tudi surovo testo, saj vsebuje jajca in lahko povzroči, da vaš kuža dobi salmonelo, ki je morebiti v jajcih. Pazljivi morate biti tudi pri kosteh, še posebej pri tankih in krhkih, kot so piščančje kosti, saj se zaradi ostrine lahko zataknejo v pasjih prebavilih in jih poškodujejo.
 

Ne pretiravajte s količino

Kar v tem prazničnem času velikokrat pozabimo, je količina hrane, ki jo dajemo svojemu kužku. Velikokrat ta dobi veliko več hrane kot običajno, kar lahko povzroči slabo počutje in celo debelost. Zato ne pozabite prilagoditi obrokov in količino hrane ter se tega tudi držite. Morda je tu in tam priboljšek na prvi pogled nedolžen, vendar lahko to hitro preraste v prekomerno težo in slabost ter prebavne težave vašega kužka.
 

Pasje poslastice

Kljub vsem dobrotam na vaši mizi pa v splošnem odsvetujemo hranjenje psa s »človeško« hrano, zato vam priporočamo, da svojega kosmatinca raje pocrkljate s kakšno posebno poslastico, ki je običajno ne dobi, kot so različni novi okusi briketov ali konzerv. Lahko pa se potrudite in kužku pripravite kakšno posebno sladic ter mu na primer spečete zanj primerne pasje piškote ali pripravite kakšen jogurtov posladek s sadjem in arašidovim maslom.
Kljub vsemu pa ne pozabite, da vaš kuža uživa v vaši družbi in družbi vaše družine ter za njegovo veselje ni potrebno, da uživa v vsaki jedi, v kateri uživamo mi.

Priporočamo


Naj bo vaš kuža deležen zdravega in naravnega obroka! 

V ta namen smo pripravili ugodnost za člane Generali ZAME, ki prinaša popust do 25 % na nakup zdrave pasje hrane.