Adrenalinski dan v dolini Soče

Soška dolina vabi na adrenalinski dan: zipline in rafting


Pišeta: Katja Gramc in Aljaž Škarabot @v.dvoje
 

Adrenalinski dan v dolini reke Soče, ki je znana kot ultimativna lokacija za številne športne aktivnosti v Sloveniji, je idealna ideja za popestritev poletja.

Ta svetovno znana dolina, skozi katero teče smaragdna reka Soča, leži na severozahodnem delu Slovenije, na robu Triglavskega narodnega parka, in slovi po neverjetnih naravnih znamenitostih. Dolino Soče oziroma Posočje sestavljajo štirje kraji – Bovec, Kobarid, Tolmin in Kanal. Midva sva tokrat izbrala aktivni izlet v Bovcu.


Najin izlet se je začel z vožnjo iz osrednje Slovenije proti Bovcu. Izbrala sva pot mimo Kranjske Gore in po italijanski strani preko prelaza Predel, saj ponuja prekrasne razglede na mogočna gorovja. Med potjo naju je očaral tudi pogled na alpsko Rabeljsko jezero.

Pogled na najbolj vodnat in najmogočnejši slovenski slap s skupno višino 144 metrov - slap Boka.

Zipline Učja – Soška dolina iz zraka

Po dobrih dveh urah vožnje in občudovanja okolice, sva prispela do cilja - zbirnega mesta na lokaciji TOP rafting center.

Slikovita pot do Bovca.

Priporočljivo je, da pred aktivnostjo pridete na zbirno mesto vsaj pol ure prej. Tako lahko na recepciji v miru uredite vse formalnosti, prisluhnete opisu celotnega poteka aktivnosti in poravnate finančne obveznosti.

Prihranila sva z Generali ZAME


Kot člana Generali ZAME sva izkoristila popust za aktivnosti na reki Soči. Predhodno sva si na spletu ustvarila račun v Generali programu prednosti ZAME in si z enim klikom prenesla kupon ugodnosti za želene aktivnosti - rafting po Soči in zipline Učja.
Kupona s popustom za posamezno aktivnost sva prejela na elektronski naslov, za koriščenje ugodnosti pa sva kupon le pokazala na blagajni. Kupon za posamezno aktivnost je veljal za oba, saj se popust upošteva tudi za družinske člane, ki istočasno s članom koristijo ugodnost.

Ugodnosti za vse člane

Ko smo vse uredili, se je začela vožnja s kombijem do začetka dvourne zipline avanture po desetih jeklenicah različnih dolžin - od 250 do 600 metrov. Hitrost spusta doseže kar do 60 km/h in to na višini do 200 metrov.

Vodniki so vsakega od nas opremili z varnostno opremo (čelada, pas s kompletom varovalnih popkovin, škripec in zaščitne rokavice) in nam razložili navodila za varen spust. Na poligonu smo teorijo preizkusili tudi v praksi, nato pa smo se sprehodili do podesta za prvi spust.

Varnostna oprema za zipline.

10 tras ziplina – adrenalin z razgledom

Prvi se po jeklenici spusti vodnik. Ko prispe na drugo stran, je čas, da se en za drugim spustimo tudi mi. Drugi vodnik na jeklenico skrbno pripne moj škripec, ki je vpet v varovalni pas. Dlani v rokavicah se malo spotijo, ko primem škripec in težo telesa prepustim varovalnemu pasu. Dvignem noge in že letim čez Bovško kotlino 200 metrov nad tlemi. Občutek je nepopisljiv.

Ko se spust približuje koncu, opazujem vodnika na drugi strani, kdaj bo dal znak, da je treba zavirati. Takrat se dotaknem jeklenice in s pritiskom dlani v rokavici začnem zavirati. Pristanem na podestu, vodnik odpne škripec z jeklenice in šele po parih sekundah zares dojamem, kaj se je zgodilo. Opazujem v daljavo, od koder se en za drugim spuščajo še drugi.

Po tem prvem spustu pridemo do čudovite točke, od koder se vidi Triglav. In v to smer nadaljujemo z drugim spustom.

Pogled proti Triglavu.

Ob vsakem spustu sva bila očarana nad lepoto Slovenije. Vse naokoli so hribi in gore, spodaj pa teče smaragdna reka Učja, ki je z vsakim spustom bližje nogam.

Posamezni spusti so med seboj povezani z zanimivimi kratkimi gozdnimi potmi. Vmes so nas vodniki, ki so nas spremljali ves čas izleta in skrbeli za varen potek spustov, poučili tudi o zaščitenih živalskih in rastlinskih vrstah v dolini Učje in o zgodovini ziplina.

Kot zanimivost - jeklenice v dolini Učje niso nekaj novega. Med turo lahko opazimo stare jeklenice, ki so bile v preteklosti namenjene za učinkovito tovorjenje sena, lesa in različne opreme. Čeprav se danes jeklenice uporabljajo v turistične namene, je zipline kljub popularnosti trajnostno naravnana aktivnost. Trasa ziplina je namreč prilagojena naravnemu okolju in omogoča doživetje doline, ki je sicer nedostopna.

Nama osebno so bili najlepši ravno zadnji spusti, ki potekajo direktno nad skritimi soteskami doline Soče. Ta prizor preprosto morate doživeti. Zadnji spust, ko vse skupaj premagamo 250 m višinske razlike in se spustimo po 4 km jeklenic, nas pripelje do čudovite točke za osvežitev v reki.

Spust po jeklenici nad reko Učjo.

Sledil je sprehod nazaj do kombija in kratka vožnja do športnega centra.

Rafting po Soči – Soška dolina iz vode

Dan sva si načrtovala tako, da sva imela dovolj časa še za kosilo, potem pa sva nadaljevala z najbolj priljubljenim doživetjem v Bovcu - raftingom na smaragdni reki Soči.

Glede na zahtevnost trase, naše predznanje in potrebe ter želje ponujajo dve različni doživetji: standardni in družinski rafting.

Standardna različica TOP raftinga je primerna za vsakogar in zanjo ni potrebno predhodno znanje. Popelje nas po najbolj razgibani in priljubljeni trasi Soče v dolžini 9 km (TOP rafting center - Trnovo ob Soči).

Družinski rafting pa je najlažji rafting na reki Soči in je primeren za družine z majhnimi otroki, ki bi se radi varno spustili z čolnom po reki in se ob tem zabavali. Dolžina je okoli 8 km (Čezsoča - TOP rafting center).

Midva sva izbrala standardni rafting.

Najbolj priljubljeno doživetje v Bovcu.

Na varen rafting se je treba pripraviti

Na zbirnem mestu so nam razložili potek priprave na rafting. Sledila sva navodilom in se šla v slačilnico preobleč v kopalke, s sabo pa sva imela še brisače in oblačila, v katera se bova preoblekla po končani aktivnosti.

Nato so nam razdelili vso potrebno opremo in ko smo bili vsi pripravljeni na aktivnost, smo se s kombijem odpeljali do vstopnega mesta na reko Sočo. Tam smo se oblekli v neoprensko obleko in neoprenske čevlje ter si nadeli reševalni jopič in čelado.

Preden smo zaveslali po Soči, nas je vodnik naučil vse potrebno o varnosti na reki, o pravilnem veslanju in o samem poteku spusta. Nato pa smo na začetnem mirnem delu reke skupaj osvojili vse potrebne veslaške vrline za varno in učinkovito nadaljevanje.

Mokra zabava, ki na usta nariše nasmeh

Pred spustom smo se še ohladili v sveži Soči, nato pa se je začel glavni del - adrenalinsko prečkanje brzic, izogibanje vrtincem, prostovoljno in neprostovoljno plavanje, občudovanje nove perspektive na dolino Soče in slikovita gorska pobočja, skakanje s skal v kristalno reko in spuščanje toboganu, narejenem iz okoli obrnjenega gumijastega čolna.

Postojanka za skakanje s skale.

Ker je rafting ekstremni vodni šport, ki zahteva dobro timsko delo, se je vseh šest udeležencev z vodnikom na repu čolna povezalo kot skupina in delovali smo (bolj ali manj) usklajeno.

In kot bi mignil smo bili že na izstopni točki. Bili smo povsem premočeni, ampak z nasmehom na obrazih. Kombi je že čakal, da nas po preoblačenju odpelje nazaj do športnega centra.

Zaključek adrenalinskega izleta.

Med spustom po jeklenicah in raftingom po gorski reki so se prepletala različna čustva - od živčnosti do veselja. Ob takšnih doživetjih, ko lahko začutimo vso mogočnost narave, zagotovo vsak postane (še bolj) ponižen in spoštljiv do narave.

Nepozaben izlet za pare, družine in prijatelje

Definitivno je to izlet, ki ga ne bova pozabila. Če priložnost za raziskovanje odmaknjenih kotičkov, čudovite razglede na mogočno gorovje, spektakularne slapove, kristalno čiste reke in soteske s združimo široko izbiro aktivnosti v naravi, dobimo nepozabno izkušnjo, ki jo priporočava vsem.

Bovec je prava izbira za enodnevni izlet ali večdnevni oddih. Znotraj široke izbire aktivnosti v naravi se najdejo izleti, ki so primerni tako za družine in skupine prijateljev kot tudi za pare.

Razgledi, ki te ne pustijo ravnodušnega.

Pri TOP rafting centru so za člane Generali ZAME pripravili poseben popust: