7 nasvetov, kako doseči (pred)novoletne cilje

Izpolnjevanje (pred)novoletnih obljub se običajno ne izide, ker so bile sprejete na hitro in v poplavi čustev ter zahtevajo preveč sprememb naenkrat. Zato sem vam za tokratno nalogo pripravil še nekaj koristnih nasvetov, s katerimi boste naslednje leto ob vseh vaših ciljih zelene kljukice.

Tole so nasveti in namigi, kako se lotiti izpolnjevanja obljub oziroma zastavljenih ciljev.

Najprej si poglejte, zakaj prednovoletna vnema in zagnanost tako hitro upadeta. Po raziskavah namreč kar 88 % obljub ni nikoli izpolnjenih, vzrok pa tiči v tem, da novoletne obljube najpogosteje zahtevajo spremembo vedenja in utečenih navad. Spremeniti morate svoj »mindset« in vsakodnevno rutino, kar je lahko zelo velik šok.

Dodatna oteževalna okoliščina je tudi čas, saj rezultati pri spremembah vedenja niso vidni takoj, ampak šele čez nekaj časa. Zato je seveda popolnoma razumljivo, da te po dveh tednih hujšanja in le enem kilogramu manj na tehtnici vse mine …
 

Disciplina in vztrajnost

»Mah, ne da se mi več, itak se nič ne pozna …« Vsak, ki je kdaj poskusil z novoletnimi obljubami, pozna to misel, kajti najlažje je poiskati izgovor, odnehati in se zaviti nazaj v mehurček udobja. Ampak na ta način ne bova nikamor prišla.

Novoletne obljube in cilji zahtevajo veliko jeklene discipline in še več najbolj trmaste vztrajnosti, kar je premorete! Vsi je nimamo (dovolj), zato si za dosego ciljev pomagamo z upoštevanjem preizkušenih nasvetov:

1.    Določi svoj »Zakaj?«. To, da veste, zakaj si želite nekaj spremeniti, opustiti, doseči ali popraviti, je neverjeten motivator. Če hujšate le zato, ker hujša tudi vaš/-a prijatelj/-ica, je bolj slab razlog, v katerega pravzaprav sploh ne verjamete tako zelo, kajne?

2.    Obljube naj vsebujejo realne cilje. Preden slavnostno prisežete, pomislite, ali je nek dosežek realen. Že res, da morajo biti cilji visoki in ambiciozni, a nekaj zdrave kmečke pameti je vedno dobrodošle. Zdrav cilj je preteči maraton v nekem rekreativnem času, čas pod dvema urama pa, bodiva iskrena, ni realen.

3.    Večje cilje razdrobi na več manjših. Na ta način dosežete več majhnih zmag, ki vas ves čas motivirajo in vam dajejo vedno znova nov zagon. Pri hujšanju, recimo, bodo šli kilogrami dol eden po eden, ne pa kar vseh 15 naenkrat, drži?

4.    Načrtujte (in se nato načrta tudi držite!). Zgolj ideja o teku dvakrat na teden ni dovolj, saj jo hitro povozijo druge, »bolj pomembne stvari«, zato si naredite natančen načrt. List s cilji in načrtom prilepite na hladilnik ali na steno in si ga vsak dan oglejte. To pomaga.

5.    Si upate svoje cilje javno razkriti? Če za vaše cilje ve še kdo, je veliko težje odnehati, poleg tega pa bodo vaši vmesni doseženi cilji in napredek deležni še večjega odobravanja in spodbude. Nekaj najboljših prijateljev lahko prosite tudi za podporo v trenutkih, ko imate krizo ali ko se vam bo zdelo, da je najbolje odnehati. Aja, pa odlična slaba vest so, kadar vaša ni dovolj močna.

6.    Sledite spremembam in napredku. Najslajše je opazovati vaš napredek: graf padanja teže, nove besede tujega jezika, fotografije »prej/potem«, število opravljenih sklec in trebušnjakov – beleženje rezultatov ter opombe v vašem dnevniku novoletnih ciljev so super za motivacijo in potrditev, da ste na pravi poti.

7.    Ne pozabite se nagraditi. Za vsak dosežen vmesni cilj si zaslužite nagrado. Edino pravilo je, da nagrada ne sme biti »s temne strani«. To pomeni, da se pri odvajanju od sladkarij ne smete nagraditi s čokolado, pri hujšanju uspeha ne smete proslaviti s pico, pri nabiranju kondicije pa z enotedenskim poležavanjem. Raje si kupite novo tekaško majico ali si za kosilo privoščite zobatca namesto orade.
 

Vzemi vajeti v svoje roke in ne obupajte!

Zdaj veste, kako se lotiti izpolnjevanja obljub in doseganja ciljev. Ljudje okoli tebe vam lahko pomagajo in vas pri tem spodbujajo, vedno pa se bodo našli tudi taki, ki te bodo vztrajno vabili nazaj v udobje mehurčka. Odločitev o tem, ali bo vaš seznam obljub čez eno leto v celoti odkljukan ali ne, pa je povsem tvoja.

Upam, da izberete na videz težjo, a tudi veliko bolj razburljivo in zanimivo pot. Predvsem pa vam želim, da nikoli ne obupaš!

Avtor: Trkaj