7 načinov, kako se motivirati za delo

»Delajte, kar vas veseli in niti enega dneva vam ne bo treba preživeti v službi!« To je zelo slavna, skoraj pravljična misel, ki pa jo je neverjetno težko uresničiti.

Če vaše delo opravljate le zato, ker ga morate, ne pa zaradi želje po osebnem napredku, koristi zase in za družbo, veselja do dela ali izpolnitve vaših sanj, se bo službeni vsakdanjik slej ko prej spremenil v rutinski dolgčas. Najhuje pa je, da slabo voljo in naveličanost iz službe prenašaš tudi v vaše zasebno življenje.
 

Motivacija in učinkovitost pri delu

Motivacija izhaja iz vaše notranjosti, vašega veselja nad delom ter pričakovani nagradi, svoje pa mora z delovnimi pogoji, okoljem ter razgibanostjo dela dodati tudi delodajalec. Dejstvo je, da so motivirani delavci bolj učinkoviti, zato je pomembno, da ves čas vzdržujete visoko stopnjo motiviranosti oziroma veš pravočasno opaziti začetke monotonosti.
 

Triki za večjo motiviranost pri delu

Mimogrede, to, da te začne ponavljajoče se delo dolgočasiti, ni nič posebnega, saj se dogaja veliko ljudem. Bistvo težave je v tem, da dolgočasna sivina monotonega dela uspava ljudi, jih posrka vase, jim vzame voljo in jih potisne v stanje »vegetacije«. Da se to ne bo zgodilo tudi tebi, sledi naslednjim korakom:

1.    Poišči delo, ki vas veseli in navdušuje
Pri iskanju službe se najprej osredotočite na delovna mesta, ki vas najbolj veselijo, navdušujejo in vam omogočajo dokazovanje svojih sposobnosti. Možnost doseganja dobrih rezultatov je najboljša motivacija.

2.    Večkrat se vprašajte: »Zakaj to počnem?«
Te vaše delo veseli? Navdušuje? Izpolnjuje vaše otroške sanje? Če imate dober razlog, zakaj opravljate svoje delo in vanj verjamete, potem z motivacijo ne bo težav.

3.    Preverite, kako so z vašim delom zadovoljni drugi
Pohvale spodbujajo k še boljšim rezultatom in krepijo samozavest, opozorila na napake pa k iskanju drugačnih rešitev, s katerimi lahko izboljšate svoje dosežke. O vašem delu se pogovarjajte s sodelavci in tudi s šefom, saj oni vaše delo in rezultate vidijo drugače od vas.

4.    Vzemite si dopust in si oddahni
Ko imate v službi vsega »poln kufer«, se začnejo pojavljati pregorelost, stres ter napake. Vzemite nekaj dni dopusta in si »napolnite baterije«, s tem pa se bo dvignila tudi motivacija za delo.

5.    Osvojite nova znanja in veščine
Z novimi znanji in veščinami se lahko nalog lotite drugače in odkrijete nove izzive. Z učenjem bodo vaši možgani kljub morda monotonemu delu ves čas aktivni, vaša vedoželjnost pa bo tudi znak za nadrejene, da vam ponudijo delo z več izzivi ter dodatna izobraževanja.

6.    Potrudite se za primerno nagrado
Zadovoljstvo pri delu je vredno več od denarja, a je ta še vedno velika motivacija. Šefa lahko pobarate za višjo plačo ali pa predlagate sistem nagrajevanja, ki bo vas in druge zaposlene spodbudil k večji motiviranosti za delo.

7.    S »kolobarjenjem« do zanimivejšega dela
»Vzamem vrečko, vstavim par copat, zalepim vrečko, jo dam v škatlo, škatlo zaprem in jo dam na kup. Vzamem novo vrečko, vstavim par copat, zalepim vrečko, jo dam v škatlo, škatlo zaprem in jo dam na kup. Pa spet vzamem naslednjo vrečko, vstavim par copat, zalepim vrečko, jo dam v škatlo, škatlo zaprem in jo dam na kup …« In tako 8 ur na dan, 5 dni na teden… Za znoret, ali ne? Rešitev je kolobarjenje oziroma menjava delovnih mest, mešanje projektnih skupin, sodelovanje pri različnih projektih z različnimi nalogami. Novi izzivi so odlična motivacija, ki jih lahko najdeš v istem podjetju ali pa po nekaj letih poiščeš drugo službo.
 

Kaj pa, če ti kljub trudu tvoje delo še vedno ni dovolj zanimivo?

Preprosto – začnite iskati novo zaposlitev, najbolje kar takoj. Dolgočasna služba namreč zmanjšuje vašo učinkovitost, povečuje slabo voljo in znižuje samozavest, iskanje novega delovnega mesta, pisanje prošenj ter razgovori za delo pa so lahko dodatna motivacija za delo v novi službi.