5 metod sproščanja na delovnem mestu

Pri večini bolezni ali poškodb si lahko zaposleni vzamejo dan, dva ali več bolniške, prebolijo težave in okrevajo ter se nato vrnejo na delo. Stresa pa večina zaposlenih (še) ne prepoznava kot dovolj veliko grožnjo zdravju, zato so enostavno »pod stresom« in se z njim spopadajo vsak po svoje.

Vzrokov za to je več:
 • stres ne boli,
 • stres ni nalezljiv,
 • dela in življenja s stresom se človek sčasoma navadi,
 • stres med ljudmi še ni prepoznan kot zadosten razlog za bolniško.
A za delo in življenje pod stresom ter škodljive posledice, ki jih stres prinaša, ni nobene potrebe. Žal se ga ne da popolnoma preprečiti, lahko pa zmanjšate vpliv stresorjev ter  s sproščanjem zmanjšate vpliv stresa nase.
 

Dovolj je le nekaj minut na dan

Tako kot se morate v mrzlem vremenu takoj obleči in si v vetru natakniti kapo, enako bi se morali tudi v službi takoj upreti stresu, ko se ta zaradi določenih razlogov pojavi. A to je lažje reči kot storiti, kajti zoper stres in napetost pri delu so najučinkovitejše vaje za sproščanje, zanje pa poleg primernega okolja potrebujete tudi čas. Tega v službi vedno primanjkuje (kar je tudi eden glavnih sprožilcev stresa).

Na srečo obstaja vrsta trikov in hitrih rešitev, s katerimi si lahko v kratkem času pomagate tudi na delovnem mestu. Nekatere lahko izvajate skoraj neopazno, za druge si morate vzeti le nekaj minut ali izkoristiti odmor za malico. Seveda niso vse vaje primerne oziroma učinkovite za vse ljudi enako, zato je najbolje preizkusiti različne metode sproščanja in si nato pomagati s tistimi, ki vam najbolj ustrezajo.
 

Spoznajte pozitivne učinke dihanja

Dihalne vaje so pomemben del vaj za umirjanje in meditacijo, z njimi pa si lahko pomagate tudi na delovnem mestu:
 
 • Dihanje s trebuhom – pri tej metodi si predstavljajte, kako z vdihnjenim zrakom ne polnite prsnega koša, ampak trebuh. Nato s trebušnimi mišicami iztisnite zrak, tudi tistega iz pljuč. Tako dihanje ponavljajte najmanj dve minuti.
 • Predihajte napetost – sedite vzravnano in po nekaj normalnih vdihih globoko vdihnite skozi nos, pri tem pa potegnite rame gor in napnite čim več mišic. Tako napeti zadržite dih nekaj trenutkov, nato pa hitro izdihnite skozi usta in pri tem z mišicami zrak potisnite ven. Takoj po izdihu se sprostite (sprostite mišice, spustite rame), vajo pa ponovite vsaj sedemkrat.

Privoščite si masažo

Mmmm, masaža! Najbolje bi bilo, če bi maser prišel k vam v službo. Lahko si pa z masažo pomagaš tudi sam:
 
 • Masaža ušesa – na zgornji tretjini ušesa, pod najvišjo točko loka uhlja, leži točka Shen Men. Nežno masiranje te točke s palcem in kazalcem zmanjšuje stres in telo napolni z energijo. Če ne boste našli te točke, se najprej lotite nežne masaže ušesne mečice, nato pa postopoma masirajte uho proti vrhu in točki Shen Men.
 • Masaža dlani – ko vas od tipkanja boli ves zgornji del telesa, s palcem in kazalcem leve roke nežno stiskajte in masirajte del dlani med palcem in kazalcem desne roke, nato pa roki zamenjajte. S stiskanjem in krožno masažo tega dela boste učinkovito sprostili mišice rok, ramen in vratu.
 • Masaža podplatov – če lahko, sezujte čevlje in poskrbite za podplate. Lahko si prinesete posebne valjčke, ki služijo za masažo podplatov, ali pa uporabite žogico za golf.

Dobro se pretegnite

Dolgotrajno sedenje, monotoni gibi in prisilna drža telesa povzročajo napetost v mišicah in s tem tudi stres. Sprostite se!

 • Pretegnite in razmigajte se – če vas vse tišči in boli, vsako uro za nekaj minut vstanite od mize, sprehodite se in pretegnite ude. Med sedenjem poskrbite za vzravnano držo in pravilno višino stola, mize ter zaslona računalnika.
 • Od glave do pet – napnite in sprostite mišice vseh delov telesa, od prstov na nogah do obraza. Vsako mišico napnite za nekaj sekund in jo nato spet sprostite ter to ponovite vsaj trikrat.

Ustvarite prijetnejše okolje

Stres in občutek tesnobnosti povzroča tudi neprimerno okolje, za katerega se vam zdi, da ste vanj ujeti. Takole naredite:
 
 • Pospravite svojo mizo – neurejeno okolje daje občutek kaosa, zanj pa so dovolj že po mizi razmetani svinčniki, razni papirji, skodelica za kavo, napajalni kabel za telefon, ključi, denarnica in podobno. Pospravite pisala v lonček, zložite dokumente na kup, denarnico in telefon dajte v predal, napajalni kabel naj bo na robu mize. Očistite tudi površino mize in se šele nato lotite dela v urejenem okolju svoje pisalne mize.
 • Umaknite se – vsaj dvakrat na dan si vzemite nekaj minut in se umaknite nekam na samo, kjer vas ne bo nihče motil oziroma vas služba ne bo dosegla. Morda na hodnik, v garderobo, na teraso ali kam drugam. Že pet minut na samem vas bo pomirilo in vam vrnilo energijo za naslednjih nekaj ur dela.
 •  Ponovni zagon telesa – ali po domače »reset«. Vzemite si pet minut časa, vstanite od mize in se resetirajte na enega od naslednjih načinov: kratek sprehod s hitro hojo in globokim dihanjem (najbolje na soncu), izkoristite čas za gledanje dreves, rož ali trave (ker zelena pomirja), dobro se pretegnite od glave do peta, dihajte globoko in z nasmehom na obrazu.

Stres se začne v glavi

Morda potrebujete za odpravo stresa in sprostitev drugačne ventile.
 
 • Žogica za stiskanje – z rižem ali čim podobnim napolnjena žogica iz blaga, ki jo stiskate in gnetete v dlani, je za mnoge odličen način sproščanja napetosti. Le ko vas prime, da bi jo komu zalučali v glavo, se morate zadržati …
 • Stres preprosto odmislite – vizualizacija je močno orodje, s katerim lahko učinkovito dosežete mnoge različne odzive telesa. Zaprite oči in si zamislite svetel obris svojega telesa, nanj pa v mislih narišite različno velike temne pike ali lise, ki ponazarjajo stres oziroma napetost v telesu. Nato se osredotočite na posamezno piko in jo v mislih razblinite, dokler povsem ne zbledi in izgine. Morda se sliši neverjetno, a z nekaj vaje je ta metoda odličen način za zmanjševanje napetosti.