3 telesni znaki, ki kažejo, da ste pod prevelikim stresom

Prepoznavanje stresa pri sebi je ključni znak, ki vam lahko pomembno pomaga uravnavati stres. Če znate prepoznati stresne simptome na svojem telesu, se lahko stresu tudi lažje izognete.

V nadaljevanju so predstavljeni najpogostejši telesni (fiziološki znaki), ki jih lahko opazimo na telesu, in doživljajski znaki, ki jih lahko spoznate skozi doživljanje svojih čustev, ko ste v stresu. Ne smete pa pozabiti na vedenjske znake, ki so prepoznavni preko vašega vedenja in obnašanja.
 

Prepoznajte znake stresa

Fiziološki znaki Doživljajski znaki Vedenjski znaki
glavoboli živčnost pretirano kritiziranje drugih
slabost, omotičnost prisotnost negativnih misli zmanjšana spolna sla
bolečine v prsih ali pri srcu vznemirjenost, razdraženost težave z govorjenjem
bolečine v spodnjem delu hrbta pomanjkanje energije pomanjkanje interesa
povečano znojenje depresivnost motnje spanja
hitro bitje srca občutek ujetosti, prizadetosti povečan ali zmanjšan apetit
zadihanost izbruhi jeze, nerazumljenost težave pri odločanju
bolečine v želodcu otožnost izogibanje družbi
slabotnost neprestan strah      
pospešena presnova znižano samospoštovanje  
prebavne motnje občutki manjvrednosti  

 

Kadar opazite, da se je količina simptomov stresa povečala, je to znak, da se je vaša stresna obremenitev povečala. Takrat morate poiskati načine za čim boljše soočanje s stresom ali pa strategije, kako se lahko izognete prevelikemu stresu.

Včasih je to lažje narediti; na primer ko ste si zadali preveč ciljev, se morate nekaterim odpovedati ali jih preložiti na kasneje, na bolj umirjeno obdobje. V drugih primerih je lahko težje, sploh takrat, ko se združijo skupaj različni stresorji, na katere nimate vpliva – kot so na primer bolezen, izguba bližnjih oseb, neuspeh v službi.
 

Telesni stresorji so najbolj izraziti


Najmočnejši so seveda telesni stresorji, ki kažejo na to, da ste preobremenjeni. To se najpogosteje kaže v nemirnem spanju, bolečinah v prsih in glavobolih oziroma migrenah. Je pa simptomatika precej specifična in odvisna od vaših prirojenih težav. Mnogi čutijo povečano stresno situacijo skozi občutljiv želodec oziroma prebavne težave, drugi skozi občutek slabotnosti in pomanjkanja energije. Zelo pogosto se človeško telo odzove z bolečinami v hrbtu ali križu. Ravno zato se morate opazovati, saj lahko tako skozi čas sami spoznate, kjer ste šibki in preko katerega simptoma vam telo sporoča, da je stres za vas visok ali včasih celo previsok. Ko si ne znate pomagati sami, je pomembno pravočasno poiskati ustrezno strokovno pomoč, ki vam pomaga, da spoznate sami sebe.