Zakaj je pravilno dihanje pomembno?

Dihanje je začetek življenja. Je prva telesna funkcija, ki jo ob rojstvu vzamemo v svoje roke, in zadnja, ki jo ob smrti oddamo. Dihanje pa ni le gibanje zraka v telo in nazaj ven, temveč mnogo več. Dihanje je gibanje v določenem ritmu, ki ga narekujejo tako zunanje kot tudi notranje okoliščine.

Dihanje je naš stik s svetom

Preko dihanja smo zelo intimno povezani s svetom okoli nas. In če rečemo, da so razgrnjena pljuča velikosti teniškega igrišča, potem je jasno, da je naš intimen stik s svetom izjemno velik. Pa ne le to. Dihalni organi so prvi, ki sprejmejo zunanji svet v telo, in zadnji, ki našo notranjost prenesejo navzven. V prvem primeru to pomeni, da je nos prvi organ, ki začuti, kakšen zrak dihamo in kako ga dihamo. Nos je torej vratar, ki deli vstopnice za predstavo o naši notranjosti ali pa zavrača vsiljivce, ki nam kvarijo zdravje.
Na drugi strani pa so pljuča z dihalnimi mišicami tista, ki potisnejo zrak iz telesa in ob tem razkrijejo našo notranjost. V izdihu so zapisana vsa čustva, ki jih človek takrat goji, in šele z izdihom je možno ubesediti občutke.

Tako kot dihamo, tako živimo

Način dihanja pove o nas več kot osebna ali zdravstvena izkaznica. Dihanje s trebušno prepono je ključno za zdravo držo in obratno – zdrava drža je ključna za dobro in polno dihanje s trebušno prepono. Ta daje ritem limfnemu pretoku in je ključen dejavnik imunskega sistema. Dihanje pove marsikaj: govori o našem trenutnem počutju in zdravju, naših čustvih, našemu pogledu na življenje, razkriva naše strahove in naš pogum, da jasno izrazimo, kar čutimo.

Če se vrnemo na začetek; dihanje ni samo začetek življenja, je življenje samo. Tako kot dihamo, tako živimo. Tako kot živimo, tako dihamo. Naj bo ta vzajemnost vstop v kratek video tečaj o dihanju.

Dihanje je več kot le dihanje

Pri dihanju nikoli ne gre samo za izmenjavo plinov iz pljuč v kri in obratno. To je le fizikalna in fiziološka posledica dihanja. Dihanje je gibanje zraka, ki prenaša subtilno življenjsko energijo in snovi v naše telo ter se na različne načine skozi dihala, ožilje, živčevje, limfo razporeja in organizira po organih.

Dihanje poteka tudi na celični ravni in če organ ali tkivo ni predihano, potem tam energija zastaja. To pomeni, da lahko prihaja do slabitve funkcij, ki se sčasoma kažejo v obliki vnetij, bolezni, anomalij na različnih ravneh – telesni, čustveni, mentalni.

Življenje je dihanje

Z usmerjanjem pozornosti na dihanje (dihalne vaje, meditacija) lahko začutimo, kakšno je to dihanje in te občutke povežemo s čustvi. S sistematičnim opazovanjem lastnega dihanja lahko razkrijemo, kaj ali celo kdo ovira naš ritem dihanja, kateri deli telesa so »nepredihani« in ne delujejo najbolje, ker ne dobijo dovolj kisika. In nenazadnje, kako globoko se lahko »potopimo« v dihanje in raziskujemo dimenzije življenja, kajti v dihu se skriva duh. In nič ni lepšega kot ugotoviti, da je najboljši učitelj skrit v nas samih. Celo tako nam je blizu, da ga jemljemo za samoumevnega oziroma ga niti ne slišimo več. Dihanje! Zavestno dihanje uči o življenju.

Zato vas vabimo, da dihate zavestno in polno, živite z navdihom in z izdihom ter razigrano dajete sebe v ta svet!

dr. Milan Hosta, BPI častni član
 


Priporočamo


Ko boste obvladali pravilno dihanje, boste pripravljeni na edinstveno adrenalinsko dogodivščino, ki prav jemlje dah!

Privoščite si cenejši bungee jumping v Solkanu tukaj!