Je kdo žejen?

Ta teden vas čaka »žejna« naloga. Čeprav ni več poletno vroče, ne smete pozabiti na redno pitje tekočine, saj vročina ni edini razlog za izgubljanje tekočine in možnost pojava dehidracije.

Vaša naloga se glasi:

Vsak dan spijte vsaj 8 kozarcev vode.

Zakaj morate piti tekočino (najbolje vodo) redno, ne le ko te že pošteno zdeluje žeja, v najhujši vročini ali med miganjem? Ker:
•    Velik del vaša telesa predstavlja voda (60-70 %). Izločate jo na različne načine in če se nočete posušiti (dehidrirati), jo je treba ves čas dolivati.  
•    Dehidracija lahko povzroči hude zdravstvene posledice, še posebej če težav ne znate prepoznati pravočasno ali pa se jih lotite z napačno pijačo (diuretiki, presladke pijače …), opozarjajo tudi na NIJZ.
•    S pitjem zadostne količine tekočine vzdržujete ravnovesje tekočine v telesu, potrebne za uravnavanje telesne temperature, opravljanje telesnih funkcij, čiščenje telesa in oskrbovanje celic s hranili.
Hidracija ali dehidracija – to so dejstva!
Če ste med tistimi, ki so redko žejni in mimogrede pozabijo na redno pitje vode, si lahko pomagate z aplikacijo na pametnem telefonu, ki vas bo opomnila, da je čas za kozarec vode. Daaa! Dobro je vedeti in poznati tudi naslednje napotke:
•    Za pitje je najprimernejša hladna, vendar ne premrzla voda, piti pa jo morate večkrat po nekaj požirkov, da ne preobremenite želodca. Naredi tri požirke, počakajte nekaj sekund in naredite spet tri požirke, nikar pa na dušek ne popijte litra vode.
•    Kava, pravi in zeliščni čaji, alkoholne ter sladkane gazirane pijače niso primerne za žejo. Kava, alkohol in čaji so diuretiki, preveč sladkorja v pijačah pa povzroča še vrsto drugih težav.
•    Vodo imejte vedno na hladnem in skrito pred neposrednimi sončnimi žarki. Če se le da, naj ne bo v plastenki, ampak v steklenici.
•    Pri močnem znojenju (šport, delo) se iz telesa izločajo tudi soli in minerali, zato navadna voda ni dovolj. Za daljšo športno aktivnost si pripravite izotonične napitke, če pa vam pijače zmanjka, raje prenehajte z aktivnostjo ali zmanjšajte obremenitev na minimum.
•    Tekočino lahko zaužijete tudi s sadjem in zelenjavo ter različnimi jedmi, kot je recimo juha. 

Avtor: Trkaj