Nevarnosti nezdrave prehrane

Zdrava prehrana nikakor ni pomembna samo zaradi estetskih razlogov, čeprav z željo po lepši postavi ni nič narobe. Primerna prehrana tudi zmanjšuje verjetnost nastanka srčno-žilnih in drugih kroničnih bolezni, izboljšuje razpoloženje, pozitivno vpliva na vaše možganske funkcije, vam omogoča doseganje boljših rezultatov pri športnih aktivnostih …

Danes v svetu več ljudi umre zaradi posledic neprimerne prehrane kot zaradi kajenja. Če jeste zdravo, imate večjo verjetnost, da boste živeli dlje in da bo vaša kakovost življenja večja.
 

Možni negativni vplivi neprimerne prehrane:

  • Večje tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni, sladkorne bolezni tipa 2, kapi, nekaterih vrst raka, osteoporoze, bolezni zobne votline.
  • Večje tveganje za zvišan pritisk, zvišan holesterol, anemijo. Večje tveganje za pojav duševnih bolezni.
  • Slabše delujoč imunski sistem.
  • Prekomerna telesna teža, debelost.
  • Slabša prebava, napihnjenost.
  • Slabša kakovost spanca.
  • Manj energije za opravljanje vsakodnevnih aktivnosti.
  • Slabša sposobnost koncentracije pri učenju in delu.
  • Slabši spomin, večje tveganje za nastanek demence.
  • Splošno slabše počutje, utrujenost.
  • Šibkejše mišice in kosti.
  • Krhki nohti in lasje, težave s kožo.
  • Slabša telesna samopodoba.
  • Hitrejše staranje.
  • Slabša kakovost življenja.
  • Krajša življenjska doba.

Je glavni krivec sladkor? Ali maščobe?

Katero živilo je krivo za debelost in vse naštete težave? Je to čokolada? Mogoče kruh? Ali maslo?
 
Vaša prehrana je nezdrava, če ni prilagojena vašim potrebam po energiji in/ali vam ne zagotavlja zadostne količine hranil.

Nobeno živilo samo po sebi ni odgovorno za negativne posledice. Bistvena je celota, skupek neprimernih prehranskih navad in izbir znotraj daljšega časovnega obdobja.

Če želite zmanjšati tveganja za zdravje, je smiselno, da posvetite pozornost skupnemu vnosu kalorij, ki je najpogosteje previsok. Po podatkih Statističnega urada iz leta 2019 je prekomerno težkih več kot polovica (58,1 %) odraslih prebivalcev Slovenije, 19,9 % od teh je debelih.

Debelost je že sama po sebi dejavnik tveganja za kronične bolezni, povečuje tudi pogostost težav s kostmi, sklepi in dihanjem ter slabo vpliva na psihično počutje.

Poleg primernih porcij pa je za ohranjanje zdravja bistvena tudi kakovost in raznovrstnost živil na tvojem krožniku.


Ali ne smete nikoli več uživati v vaši najljubši hrani?

V svoji prehrani poskušajte omejiti prekomerno in prepogosto uživanje energijsko bogatih in hranilno revnih živil: visokopredelane (ultra procesirane) hrane, sladkih in slanih prigrizkov, industrijsko pripravljenih slaščic, predpripravljenih jedi, hitre hrane, ocvrte hrane. S takšnimi izbirami ogrožate vaše zdravje.

Obenem pa zdrava prehrana ne pomeni, da ne smete nikoli več uživati v čokoladi, pici, burgerju ali vaši drugi najljubši hrani, ki ni opredeljena kot zdrava. Poskušajte jesti zdravo vsaj 80 % časa, preostalih 20 % pa je lahko hrana, s katero se pregrešite.

Avtorica: FitLucija